İlk gazbeton üreticisi olan “Ytong” la özdeşmiş ve bundan sonra gazbeton Ytong adı ile anılmış olan gazbeton ytong, ciddi avantajlar sağlayan bir yapı malzemesidir. İlk olarak 1923 yılında üretilmeye başlanan bu malzeme, hafif ve gözenekli olmasıyla öne çıkar. Zemin Grubu içerisinde ses ve ısı yalıtımı konusunda da oldukça başarılı olan bu malzeme hakkında daha fazla detaya yazının devamından ulaşabilirsiniz.

Gazbeton Ytong Nedir?

Yapı malzemesi olarak kullanılan gazbeton, ilk olarak Ytong markası tarafından üretilmeye başlandı. İlk üreticisi olmasından kaynaklı olarak firma adı malzemenin adının önüne geçti ve beraber anılmaya başlandı. Gazbeton Ytong, ilk olarak 1923 yılında İsveç’te keşfedildi ve beraberinde de Ytong firması tarafından üretilmeye başlandı. Dolayısıyla ilk endüstriyel üretim de bu marka ile oluştu.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında çok ciddi enerji sorunları yaşanmaya başlandı. Akabinde İsveçli bilim insanları, yeni bir yapı malzemesi arayışına girdiler. Bu aşamada yapı malzemesinden beklenen uzun ömürlü, kolay işlenebilir, yanmaz bir malzeme olmasıydı. Bunun yanında savaşın mali etkileri de göz önünde bulundurulduğunda üretim maliyetlerinin de minimum düzeyde tutulması gerekiyordu. Tüm bu ihtiyaç ve isteklerin sonucu olarak bu malzeme, 1923 yılında keşfedildi.

Gazbeton ytong, hafif ve gözenekli bir malzemedir. Malzeme hacminin yaklaşık %70-80’i gözeneklerden oluşur. Bu özelliklere ek olarak masif yapıdadır ve yoğunluğu oldukça düşüktür. Kagir duvar malzemeleri ile kıyaslandığında ısı iletkenliği en düşük malzeme bu malzemedir. Bu yapı malzemesi hafif betonumsu bir yapıya sahiptir. Kum veya kuvarsit ile kireç, çimento ve su karışımından oluşur.

Gazbeton Ytong Faydaları Nelerdir?

Gazbeton Ytong Faydalari Nelerdir

Bu malzeme tuğla ile kıyaslandığında fark yaratacak derecede hafiftir. Buna ek olarak boşluklu bir yapıya sahip olduğundan ses ve ısı yalıtımı konusunda çok daha başarılı sonuçlar verir. Düz bir yüzeye sahiptir ve dolayısıyla daha az sıvı malzemeye ve işçiliğe ihtiyaç duyar. Bu noktada malzeme ve işçilik göz önünde bulundurulduğunda mali açıdan daha uygun bir seçenektir. Panel tipi gazbetonlar, aynı zamanda taşıyıcı özellik de gösterir. Böylece ekstra bir taşıyıcı kullanılmasına gerek duyulmaz. Yalnızca panel tipi gazbeton kullanarak da inşa süreci gerçekleştirilebilir. Bu sayede depreme dayanıklı binalar inşa edilmesini mümkün hale gelir. Ayrıca yangına karşı da dayanıklılık gösterir ve geri dönüşüme olanak sağlar. Üretim sürecinde minimum düzeyde hava kirliliği sağladığından çevre dostudur. Çok amaçlı bir yapı malzemesi olduğundan geniş bir kullanım alanına sahiptir. İnşa sürecinde gerekli olabilen vidalama, kesme, delme gibi işlemler bu malzemede daha kolay yapılır. Bunun sebebi esnek bir malzeme olmasıdır.  İmalat süreci hızlıdır ve dolayısıyla yaşanabilecek zaman kaybı önlenmiş olur. Diğer malzemelere kıyasla daha düz bir yapıya sahip olduğu için ardıl imalatlar da daha kolay gerçekleşir.

Dezavantajları Nelerdir?

Gazbeton Ytong, sağladığı tüm bu avantajların yanında doğal olarak bazı dezavantajlar da sunar. Tuğla ile kıyaslandığında en öne çıkan dezavantajı daha maliyetli bir yapı malzemesi olmasıdır. Uzun süreli kullanım için düşünüldüğü takdirde, sağladığı ısı yalıtımı göz önünde bulundurularak aradaki bu maliyet fazlası giderilebilir. Fakat bu durum özellikle yapı sektöründekiler için bir avantaj sağlamaz.

Gazbeton, tuğla kadar sık tercih edilen ve kullanılan bir yapı malzemesi değildir. Dolayısıyla yapım aşamasında bu konuda ciddi ustalık becerileri gerektirir. Uygulama doğru yapılmadığı takdirde, binada çatlak oluşumu gözlemlenebilir. Bu çatlak oluşumu da akabinde ısı, ses ve su geçirgenliğine sebep olabildiğinden konforsuz bir ortam oluşmasına yol açılabilir. Bu dezavantajlara ek olarak, gazbeton tuğlaya kıyasla üzerinden tesisat geçirmesi zor olan bir yapı malzemesidir. Bunun yanında tilki kuyruğu ve panç gibi gerekli ekipmanların tesisata uygulanması daha kolaydır.

Gazbeton Ytong Testleri

Gazbeton, özellikle yüksek binalar ve yüksek sıcaklık değişimleri için oldukça uygun bir yapı malzemesidir. Gazbeton düşük yoğunluğa sahip olduğundan yüksek binalarda tercih edildiğinde kullanılan yapı elemanları için daha az çelik ve beton kullanımı gerektirir. Daha az derz bulundurduğundan döşenme sürecinde daha az harç gerekir. Bununla doğru orantılı olarak boyutsal doğruluğu nedeniyle inşa sürecinde gerekli olabilecek rendeleme işlemi için gereken malzemeler de daha düşük olur. Gazbeton arttılmış termal verimlilik, inşaat ve yalıtım için ayrı malzemelere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır. Dolayısıyla daha hızlı inşaat süreci ve maliyette tasarruf sağlar. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda aşırı ısıya maruz kalan alanlar için kullanımı uygundur.

Gazbeton kullanılarak inşa edilen binalarda normal çimento kullanılabilse dahi, ulusal inşaat kurallarına istinaden yaklaşık bir inç kalınlığında ince harç kullanılması önerilir. Gazbeton yapı malzemesi, diğer elementlere karşı koruma sağlayabilmek amacıyla sıva veya alçı bileşiği ile kaplanarak kullanılabilir. Bunun yanında tuğla veya vinil gibi dış kaplama malzemeleri kullanılarak da kaplama işlemi gerçekleştirilebilir.

Gazbeton Ytong Kullanım Alanları Nelerdir?

Gazbeton malzemeler, sağladığı faydalar göz önünde bulundurulduğunda geniş bir kullanım alanına sahiptir. Konut, ticari endüstriyel binalar, okullar, hastaneler, oteller balta olmak üzere birçok inşaat projesinde sıklıkla kullanılır. Bunun yanında gazbeton duvarlar ve zeminler için paneller, kolonlar ve kirişler yapmak için de sıklıkla tercih edilir. Gazbeton sesi emme hususunda oldukça başarılı olduğundan ses yalıtımı için de kullanılır. Bunun yanında evlerde veya ticari binalarda ısı kaybını önlemek veya ısı kazancı sağlamak için duvar ve zemin yalıtımında kullanılır.

Nasıl Yapılır?

Gazbeton kuvars kumu, çimento, kireç, altı ve su karışımı kullanılarak üretilir. Bu içeriği sayesinde doğa dostu bir yapı malzemesidir. Üretim süreci tüm aşamaları ile birlikte toplam 18 saattir. Yüksek basınçta, buhara maruz bırakılarak kavurma yani otoklavlama işlemine tabi tutulur ve bu süre 12 saat boyunca devam eder. Bu üretim süreci de gazbetonun benzersiz özelliklerini belirlemede oldukça etkilidir.

Kesilen gazbeton bloğu, otoklav fırınına yerleştirilir. Sonrasında 12 saat boyunca içerisindeki hava boşlukları kurutulur. 190 derece sıcaklığa maruz bırakılarak yüksek basınçta sertleştirilir. Otoklav yöntemi kullanılarak kurutma işlemi esnasında oluşabilecek deformasyon ve çatlakların önüne geçilmiş olur.

Ytong Ev Nasıl İnşa Edilir?

Ytong Ev Nasil Insa Edilir

Gazbeton Ytong evler, yığma yapı sistemi kullanılarak betonarme bir temel üzerine inşa edilir. Yığma yapı sisteminde duvarlar, yapının ana taşıyıcı elemanıdır. Bu sisteme göre duvarlar hem bölücü işlev görürler hem de yapıya etkiyen yükleri taşımakla görevlidirler. Yığma yapı sistemlerinde iskelet sistemi bulunmaz. Bu malzeme kullanılarak inşa edilen evler de bu mantığa uygun olarak yapılır. Ytong evlerde döşeme, çatı ve duvarlarda Ytong paneller kullanılır. Kullanılan bu paneller, inşa edilecek yapıya uygun bir şekilde üretilir. Birleşim aşamasında da bir vinç kullanılır ve paneller bir araya getirilir. Bu noktada önemli olan arsa seçimidir. Arsa Ytong ev inşasına uygun olduğu takdirde herkes kendi evini inşa edilebilir.