Maliyeti düşürmenin yanı sıra alana daha fazla doğal ışık girmesine olanak tanıyan cam elyaf çatı kaplama, verimli ve dayanıklı olmasıyla da öne çıkar. Bu verimlilik ve dayanıklılık sayesinde uzun ömürlü kullanım sunar. Aynı zamanda su geçirmez olan bu çatı kaplamaların faydalarıyla alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Cam Elyaf Çatı Nedir?

Cam elyaf çatı, cam takviyeli plastik kullanılarak üretildiği için genellikle GRP çatı kaplama olarak da adlandırılır. Bu terim ayrıca fiberglas olarak bilinen malzeme için de kullanılır. Çatıların bu malzemeden yapılmasının sebebi, son derece güçlü, dayanıklı, hafif ve esnek olmasıdır. Tüm bu özelliklerine ek olarak su geçirmez bir malzeme de olduğu için çatı kullanımı için benzersiz bir alternatiftir.

Cam elyaf çatının enteresan yanı dümdüz bir yapıda olmasıdır. Bu yapıda olduğu için geleneksel olan diğer varyasyonlarına kıyasla tamamen düz bir çatıya sahip olmak için elverişli bir seçimdir ve kullanıldığı alana eşsiz bir görünüm kazandırır. Evlerde sıklıkla tercih edildiği gibi garaj ve barakalar için de rahatlıkla kullanılabilir.

Cam Elyaf Çatı Kaplama Türleri Nelerdir?

Cam elyaf çatı kaplamalar, düz fiberglas panellerin yanında oluklu panel seçenekleri de sunar. Bu türler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • 7/8’’ Oluklu
  • ½’’ Oluklu
  • Sağ Panel
  • 2 Paneli
  • AG Paneli.

Cam Elyaf Çatı Kaplama İşleminden Önce Yapılması Gerekenler

Cam Elyaf Cati Kaplama Isleminden Once Yapilmasi Gerekenler

Kaplama işlemine başlamadan önce yapılması gereken bazı işlemler vardır. Bu işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hava durumu kontrol edilmelidir. Havanın nemli olmaması gerekir çünkü bu ilerde sorun yaratabilir.
  • Reçine veya son katın sıcaklığı 35 derecenin altında olmalıdır. Bunun üzerindeki sıcaklıklarda reçine veya son kat kullanımı malzemenin erimesine ve dolayısıyla kötü bir sonuç elde edilmesine neden olabilir.
  • Küçük miktarlarda reçine karıştırılmalıdır. Böylelikle katalize başlanmadan önce uygulama için yeterli zaman elde edilmiş olur.
  • Laminat mümkün olan en kısa sürede uygulanmalıdır. Uygulama süresi arttıkça reçinenin hızlı sertleşme olasılığı da artmış olur.
  • Güneş ışığına maruz kalan çatılarda son kat kullanılması için beklenmesi gerekir. Bu şekilde çatının tamamlanması daha uzun sürse de ilk seferde yeterli özende yapılmadığı takdirde yeniden son kat kaplanması gerekeceği için zamandan ve maliyetten tasarruf edilmiş olur.

Cam Elyaf Çatı Kaplama İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Cam elyaf çatı kaplaması dört adımda gerçekleşir. Adımların tümü kapsamlı bir süreç gerektirir. İlk adım olan destenin hazırlanmasını kenar kaplamalarının döşenmesi, laminasyona hazırlık yapılması ve üst kaplama hazırlığı izler. İşte detaylar:

1. Destenin Hazırlanması

Alt tabakadaki levhalar, doğrudan üzerine döşeme yapmaya elverişli değilse yüzeyin kaldırılması gerekir. İşlem esnasında döşeme tahtasının su ile temas etmesi halinde tahta nemi emer. Bu nem uzun vadede levhanın hareket etmesine ve bağlantı noktasının arızalanmasına sebebiyet verir. Bu nedenle bu hususta dikkatli olunması gerekir.

Eski döşeme çıkarıldıktan sonra, çatıdaki tüm kirişlerin sağlam ve çürümemiş olduğundan emin olunması da önemlidir. Aksi takdirde bunların değiştirilmesi gerekir. Eğer durum elverişliyse bir alt tabakaya düşüş yapılabilir. Böylece çatı drenajdan ve durgun sudan arındırılmış olur.

Güverte döşenirken yazma tarafı üstte kalmalıdır. Böylece levhalar birbirine daha iyi yapışmış olur. Güverte doğru bir şekilde yerleştirilmesi çok önemlidir. Kötü döşenmesi halinde laminatta gözenek oluşur.

2. Kenar Kaplamaların Döşenmesi

Kenar kaplamalar GRP’den üretilir. Mat kaplama olan tarafı yüksek yapışma özelliğine sahipken diğer tarafı ise parlak kaplamaya sahiptir. İşlem daime mat yüzeye yapılmalıdır. Kaplamalar çivi veya zımba yardımıyla döşeme tahtasına sabitlenmelidir. Sonrasında döşemeler birleştirilmelidir.

3.  Laminasyona Hazırlık Yapılması

laminasyona hazırlık

Çatı cam elyaf çatı kaplamasına uygun olacak bir biçimde maskelenmelidir. Böylelikle dökülmeler engellenmiş olur. İşlem esnasında sıkıştırıcı silindir kullanılması halinde rüzgarın taşıyabileceği ince bir sprey oluşabilir. Bu durum göz önünde bulundurularak reçine kullanılmalıdır.

Çatı kaplama için kullanılan reçineler genellikle 20 kg’lik teneke kutularda satılır. Karıştırma kovaları litre cinsindendir ve böylece reçinenin kürleşmesi için gereken sertleştirici kolaylıkla hesaplanabilir. Fakat bu süre ortam sıcaklığına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Reçine kullanılmadan önce karıştırılmalıdır çünkü stiren ve balmumu kalayın dibine yerleşir. O gün işlemde kullanılacak kadar reçine hazırlanmalıdır. Aksi takdirde karıştırılmamış reçine kullanmak hatalara yol açar ve bu hataların düzeltilmesi oldukça zordur.

Katalizör ilavesi için belli başlı kurallara mutabık kalınması gerekir. Katalizör miktarı en az %1, en fazla %4 olmalıdır. Reçine donma noktasında kürleşmezken güneş ışığı altında çok hızlı kürleşir. Bu yüzden sıcaklık göz önünde bulundurulmalıdır. Güneşin tepede olduğu saatlerde güneş ışığını azaltmak için daha fazla katalizör kullanılmalıdır. Kış ayları için hızlı, yaz ayları için standart bir katalizör tercih edilmelidir. Laminatta çizgiler oluşmasını engellemek için reçine kullanılmadan önce katalizör ile karıştırılmalıdır.

Kıyılmış hasır döşeme işleminden önce döşeme temiz, kuru ve sabit olmalıdır. Paspasın bir kenarı muhakkak tüylüdür ve bu kenarlar her zaman üste bindirilmelidir. Köşeler için iyi karıştırılmış, katalize edilmiş bir reçine ve yüzeyi daha emici hale getiren ıslatılmış kare bir paspas döşenmelidir. Ana laminatın döşenmesinde dikkat edilmesi gereken husus reçinenin cama doğru oranını elde edebilmektir. Bu işlemden sonra kürekli silindir kullanılmalıdır. Soğuk havalarda reçine daha kalın olur ve ıslanması uzun zaman alır. Doğru ıslatılan laminat şeffaf olur. Beyaz veya opak olması halinde işlem başarısız olmuş demektir.

Kontrol edilmesi gereken noktalar çatı kenarlarına yakın yerler, rüzgarlı havalar, laminattaki küçük delikler ve matın üst üste binmesinden kaynaklı oluşan tüylenme olmalıdır.

4. Üst Kaplama Hazırlığı

Mükemmel görünüme sahip bir çatı için bu aşamaya özen gösterilmesi gerekir. Köşeler hafifçe zımparalanmalı, bandajlar ve kürlenmiş matın fazlası kesilmelidir. Çatın üst kaplaması son kat bir reçinedir. Son kat daima laminat yarı sert bir vaziyetteyken uygulanmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda üst kaplama 24 saat içinde yapılmalıdır. 24 saatten uzun kalması halinde ise laminat asetonla yıkanmalıdır.

Son kat karıştırılırken ana gövdenin kaplanmasında ne kadar son kat kullanılması gerektiği hesaplanmalıdır. Hesaplama sonucunda yeterli katalizör eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Kullanılan pigmentin son katla iyice karıştırıldığından emin olunmalıdır. Böylece yamalar ve renk eşitsizliğinin önüne geçilmiş olur. Son kat uygulanırken çatı çok kalın kaplanırsa son kat çatlar. Ayrıca bu işlemde boya fırçası yerine rulo kullanılmalıdır. Böylece daha düzgün bir yüzey elde edilir.

Faydaları Nedir ve Ne Kadar Maliyeti Vardır?

Cam elyaf çatı kaplamaları birtakım faydaları beraberinde getirir. Bu kaplamalar, yarı saydam olduklarından doğal ışığın içeri girmesine olanak tanır. Alanı aydınlatmanın yanında yapay aydınlatmaya duyulan ihtiyacı da azalttığından enerji maliyetinden tasarruf edilmesini sağlar. Isıyı emebildiklerinden özelliklerde soğuk iklimlerde sıcaklığın düzenlenmesine yardımcı olurlar. Bu açıdan da enerji tasarrufu sağlar. Diğer plastik çatı panellere kıyasla oldukça dayanıklıdır. Bu çatılar, sıcaklıktan daha az etkilenir, bükülme, çatlama veya aşırı genleşmeye karşı yüksek mukavemet gösterir. Yüksek aşındırıcı ortamlarda kullanmak için uygundur. Tuzlu suya maruz kalındığında paslanmaz.  Bu çatı kaplamalarının ortalama maliyeti metrekare başına değişiklik gösterir.

Hangi Binalar veya Yapılar İçin Uygundur?

Her bina, uygun malzemeler kullanımına işaret eden benzersiz özellikler sunar. Bunun yanında bütçe ve bireysel ihtiyaçlar da seçeneklerin belirlenmesinde önemli rol oynar.  Bu konuda en doğru kararı vermek için çatı kaplama yüklenicilerden yardım almak faydalı olabilir. Dolayısıyla birçok seçenek içerisinden bina ve ihtiyaçlar doğrultusunda bir seçim yapmak mümkün hale gelir. Mevcut birçok seçeneğin olması ve skalanın çok geniş olması seçim yapmayı zorlaştırabilir. Bunun önüne geçmek ve en doğru tercihi yapmak için uzmanlardan yardım almak en iyi çözüm olacaktır.

Restorasyon ve Onarımı Nasıl Gerçekleşir?

Cam elyaf çatı kaplaması yapılan alanların kullanım ömrünün genellikle 30 yıl olduğu söylenir. Bu sürecin öncesinde ya da sonrasında meydana gelen hasarların restorasyon ya da onarımı mümkündür. Cam elyaf çatı kaplaması hedeflenen ağırlığı taşıyamayacak kadar kırılgan olabilir. İlerleyen süreçlerde onarım noktasını aşan uzun ve geniş çatlaklar oluşabilir. Yapının istikrarlı olmaması başta olmak üzere birçok sorunun pullanma, çatlama, iğne delikleri ve benzeri gibi sorunlar çözülebilir. İşinde uzman ekiplerle çalışarak onarım ve restorasyon işlemi kolaylıkla yapılabilir. Böylelikle çatıya çekme mukavemeti kazandırarak sorunlar çözülmüş olur.