Su yalıtımı, binalar için ekonomik ve güvence çözümleri sunan bir uygulamadır. Yapı sektörünün en yaygın uygulamalarından olan bu yalıtım sistemi, iş ve yaşam alanlarını daha güvenli ve konforlu hale getirir. Bu alanlarda sorun yaratacak gerekçeler tespit edildikten sonra inşaat disiplini olarak adlandırılan su yalıtımı devreye girer. Bu yalıtım uygulaması, konutlardan üretim tesislerine kadar geniş yelpazedeki alanları kapsar. Peki su yalıtımının işlevi nedir ve neden önemlidir? İçeriğimizde, su yalıtımıyla ilgili bazı önemli bilgilere değineceğiz. Su izolasyonu uygulaması ile ilgili bilgi edinmek için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Su Yalıtımı Nedir?

Su yalıtımı nedir sorusunun yanıtını merak ediyorsanız da içeriği okumaya devam edebilirsiniz. Bu yalıtım uygulamasını kısaca ve basitçe açıklamak gerekirse bir yapıyı ya da nesneyi su geçirmez hale getirme işlemidir diyebiliriz. Aynı zamanda nesne ve yapıların suya daha dayanıklı olmasını sağlayan bir uygulama olduğunu da söylemek mümkündür. Su yalıtım işlemi sayesinde uygulama alanlarında yüzey ya da yapılar suya daha dirençli olur. Bu da sudan zarar görmemesini ve herhangi bir şekilde olumsuz etkilenmemesini sağlar.

Binalara su nüfuz ettiğinde taşıyıcı kısımlardaki demirler paslanır ve performansı düşer. Betonun çürümesine ve çatlamasına neden olduğu için hem fonksiyonel hem de estetiksel işlevleri önemli ölçüde etkiler. Ancak su yalıtımının yapılmasıyla binadaki bu tür sorunların önüne geçilir. Zira bu yalıtım uygulaması, binanın güvenliğini sağlarken, bakteri ve küf oluşumu ile daha konforlu ve sağlıklı alanları yaratır. Dolayısıyla yapıların daha uzun ömürlü ve kullanışlı olması için su yalıtım uygulamasının yapılması büyük önem taşır. Doğru detay ve nitelikli malzemeler kullanılarak güvenli bir şekilde uygulanması mümkündür.

Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

su yalıtımı nedir

Su yalıtımı yapımı, teknik personeller tarafından güvenli ve etkili şekilde gerçekleştirilir. Yapılardaki su ile temas halinde olan alanlar, ıslak hacimler olarak adlandırılır. Temel duvarları, banyo, mutfak, teras çatı ya da tuvaletler bu suya maruz kalan alanlardır. Bu alanlarda su yalıtımının gerekli olduğu da kaçınılmazdır. Belirtilmesi gereken diğer nokta ise yapı inşaatında bu alanlar için farklı uygulama ve çeşitli ürünlerin kullanılmasıdır.

Genel olarak 3 farklı şekilde su yalıtım uygulamaları yapılır. Bunlar; temel ve istinat duvarlarının su yalıtım uygulaması, zemin su yalıtım uygulaması ve teraslarda su yalıtım uygulaması olarak sayılabilir. Bu su yalıtım uygulamalarını şu şekilde açıklamak mümkündür:

Temel ve istinat duvarlarının su yalıtım uygulaması: Su izolasyonu, temel ve istinat duvarlarında inşaat aşamasındayken yapılır. Burada dikkate alınması gereken nokta, yüzey hazırlığının iyi bir şekilde yapılması gerekmesidir. Yüzey hazırlığı esnasında, gevşek parçaların kazınması ve köşeler ile sivri uçların pahlanması işlemi büyük önem taşır. Temel su izolasyonunda likit memran kullanımı yaygındır.

Zemin su yalıtım uygulaması: Zemin betonun altından gelen yeraltı sularının yapılara zarar vermemesi için güvenli bir şekilde korunması şarttır. Zemin su izolasyonu, bu noktada devreye giren bir uygulamadır. Metro ve tünel inşaatlarında, duvar ve bodrum katlarda yapılır. Bu alanların iç yalıtımlarında zemin, yatay derzlerde ya da asansör çukurlarında yapılarak kullanıma hazır hale getirilir. Zemin su yalıtımı için geliştirilen birçok özel ürün bu aşamada kullanılır.

Teraslarda su yalıtım uygulaması: Teraslarda su izolasyonu uygulamalarında MS polimer/hibrid ya da bitümlü, poliüretan ve çimento-akrilik içeren ürünlerin kullanımı önerilir. Ancak yeniden belirtilmelidir ki her yalıtım alanından önce yüzey hazırlığının iyi şekilde yapılması gerekir.

Su Yalıtımı Neden Yapılmalıdır?

Su yalıtımı, birçok sorundan kaçınmak için yapılması gereken bir sıhhi uygulamadır. Bu uygulamanın temel olarak yapılmasının nedeni yapının belirli alanlarının su ve nem alma alanlarından korumaktır. Nem ya da su alan duvarlar, zamanla rutubetlenerek çürümeye ya da boyası kabararak sıvanın dökülmesine neden olur. Özellikle de bodrum katlarda, su alma sorunları kolon, bina taşıyıcısı ve perdelere büyük zararlar verir.

Öte yandan, balkon ve teraslarda yapılmayan su izolasyonu, yağmur sularının zemin ve duvarlarda su sızıntısı oluşturmasına neden olur. Zemindeki bu sızıntı ve çatlamaların onarımı da zor olduğu için inşa aşamasında izolasyon yapılması önem kazanır. Ayrıca teras tavanları için de bu yalıtım uygulaması yapılmalıdır. Çünkü, su izolasyonu su sızıntılarının oluşumunu önleyerek kışın, iş veya ev alanlarında daha konforlu bir kullanım sunar. Tüm bu sorunların önlenmesinde su yalıtımının önemi oldukça büyüktür.

Su Yalıtımı Yapıların Hangi Kısımlarına Uygulanmalıdır?

Su Yalıtımı kompozit havuz

Su yalıtımı uygulaması, yapıların belirli kısımlarına yapılan bir işlemdir. İş veya ev alanları fark etmeksizin her yapıda bazı kısımlar yer alır. Dolayısıyla su izolasyonu yapıların şu kısımlarında uygulanır:

  • Teras ve balkon
  • Çatı
  • Mutfak
  • Banyo
  • Tuvalet
  • Toprakla temas halinde olan yüzeyler
  • Ampatman
  • Dış duvarlar
  • Baca kenarları
  • Pencere kenarları
  • Soğuk genleşme derzleri

Genel olarak bu kısımlarda uygulanan su yalıtımı, farklı yerler için de uygulanmaktadır. Bu uygulama alanları ise su depoları, peyzaj alanları, gizli dereler, havuzlar, tüneller ve su kanalları olarak sıralanabilir. Dolayısıyla küçük ya da büyük fark etmeksizin çeşitli alanlarda bu izolasyon uygulaması yapılmalıdır.

Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Su yalıtım uygulamasında belirli malzemeler kullanılır. Her malzemenin bu uygulama sürecinde sağladığı farklı işlevsel yönleri vardır. Doğru malzemelerin kullanımı önemlidir, aksi takdirde alanların konforunu ve performansını azaltır. Aşağıda, su izolasyonunda kullanılan malzemeler hakkında bilgiler verilmiştir.

1.Çimento Esaslı Malzemeler

Çimento kompozit

En kolay ve en yaygın kullanılan su yalıtım malzemelerindendir. Çimento esaslı malzemeler, karıştırılarak yüzeye uygulanmaktadır. Kullanım alanları genelde havuz, banyo, su deposu, terası ve benzer suya sıklıkla maruz kalan yerleri kapsar. Tam veya yarı esnekliğe sahip olan bu malzemeler, kapalı alanlarda kullanıldığı için güneş veya hava koşullarından etkilenmez.

2. Likit Membran Malzemeler

Likit membran malzemeler, su izolasyonu uygulamasında yaygın olarak tercih edilen diğer malzemelerdendir. Bu malzemeler, genelde bir astar kat ve rulo ile uygulanır. İki kattan oluştuğu için ince bir kaplama özelliği vardır. Çimento esaslı malzemelere göre daha fazla esnek olma özelliği taşıdığı için daha yaygın bir şekilde kullanılır.

3. Likit Bitümlü Membran Malzemeler

Likit bitümlü kaplamalar, esnek koruyucu kaplama özelliğini taşır. Bu esnekliği ve suya dirençli koruma özelliği ile polimer ve elyaf sınıfın kalitesinden etkilenebilir. Asfalt kaplama olarak adlandırılan likit bitümlü malzemeler, şapın alt kısmındaki alanlarda uygulanır.

4. Membran Malzemeler

Membran malzemeler, inşaat sektörünün vazgeçilmez su izolasyon malzemeleri arasındadır. Kullanımı kolay olan bu malzeme fiyat/performans avantajıyla da öne çıkar. Genelde çatı uygulamalarında çok tercih edilir. Şalümo alev kaynağı yardımıyla uygulanarak yüzeye yapışması sağlanır.

5. Poliüretan Likit Membran Malzemeler

Poliüretan Likit malzeme

Poliüretin likit memran malzemeler ise düz çatı alanlarında kullanılmaktadır. Yüksek esnekliğe sahip olduğu için dış faktörlerden etkilenmez. Uygulanacak alanlarda önce beton levhanın nem oranı ölçülmelidir. Neme karşı hassas olduğu için nem olmayan alanlarda benzersiz performans sunar. Buna dikkat edildiğinde membranların soyulması ya da bağlarının çözülmesi önlenmiş olur. Dolayısıyla su yalıtım uygulamalarında kullanılan önemli bir malzemedir.