Kullanılan Malzemeleriyle Birlikte Tekne Boyama Rehberi
Güneşin gökyüzünde parıl parıl ışıldadığı bir günde tekne keyfi yapmaktan daha güzel ne olabilir? Güneşin zararlı UV ışınları ve tuzlu su, zamanla bu keyfinize göle düşürebilir. Çünkü bu etkenler, zaman içerisinde teknenizin parlak yüzeyinde hasara neden olabilir. Fakat bunun önüne geçmek mümkündür. Düzenli tekne boyama ve cilalama ile teknenizin yeni gibi görünmesini sağlayabilirsiniz. Tekne boyama işlemi öncesi Jelkot Serisi kullanımı hakkında bir rehbere ihtiyacınız varsa tüm detaylara hakim olmak için okumaya devam edebilirsiniz.
İçindekiler
ToggleTekne Boyamanın Temel İlkeleri
Teknelerin boyanması işlemini üç aşamada incelemek mümkündür. İlk aşama olan tekme dibi boyamayı tekne gövdesi boyama ve kaymaz tekne boyama izler. Her bir adım teknenin daha yeni bir görünüme kavuşmasına destek olur. İşte tekne boyamanın temel ilkeleri:
· Tekne Dibi Boyama
Tekne dibinin boyanması, diğer kısımların boyanmasından daha farklıdır. Tekne dibi boyama işlemi için kirlenme önleyici bir boya tercih edilmesi gerekir. Bunun için çok geniş bir skalada boya seçenekleri mevcuttur. Tekne dibinin boyanması, genel olarak diğer kısımların boyanmasından daha kolaydır:
- Tekne dibinde altta taze jel kaplama varsa mumdan arındırma ve zımparalama işlemi yapılmalıdır.
- Eğer boya eski alt boyanın üzerine uygulanıyorsa cila giderme adımının atlanmasında bir sakınca yoktur. Eski boya basit bit şekilde zımparalanabilir veya elektrikli su ile yıkanarak arındırılabilir.
- Tekne dibi boyama uygulamasında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus teknenin kalkış zamanının doğru bir şekilde ayarlanmasıdır. Boyaların minimum ve maksimum kuruma süreleri vardır ve onlara bağlı olarak bir boyama takvimi oluşturulması gerekir.
· Tekne Gövdesi Boyama
Teknenin üst yanlarının boyanmasına kıyasla gövde yanlarının boyanması daha kolay bir işlemdir. Çünkü bu alan daha pürüzsüz ve geniş bir yüzeye sahiptir. Kaldırılacak donanım çok daha azdır. Bu durumda isteğe bağlı olarak maskeleme bandı kullanılabilir fakat bu durum nihai sonucu iyi anlamda nadiren etkiler. Yüzey alanları ve köşeler de rahatlıkla boyanabilir.
Tekne gövdesi boyarken dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar vardır. Çalışılan yüzey aşağı yukarı dikey bir yüzey ise boya çok kalın uygulandığı takdirde damlamalar ve akmalar yaşanabilir. Dolayısıyla eşit ve ince uygulama yapmak gerekir.
· Kaymaz Tekne Boyama
Bu tarz tekne yüzeylerinin boyanması işlemi diğer yüzeylere kıyasla aynı şekilde boyanmaz. Küçük yüzeylerin arasını zımparalamak veya boyamak mümkün değildir. Boyanmış olsa dahi aşınmalar yaşanabilir. Fakat bunlara rağmen kaymaz yüzeyleri yenilemek mümkündür.
- Boyama esnasında dokulu bir bileşim uygulanmalıdır. Piyasada özellikle bu yüzeyler için üretilen boyalar bulmak mümkündür.
- Boyaların hepsi kendine özel uygulama talimatları gerektirir. Dolayısıyla bunlara bağlı kalarak boyaya hazırlanılması gerekir.
- Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ek değişken olan silindirdir. Bu boyalar katkı maddeleri içerdiğinden yaymak için özel rulo fırçalar kullanılmalıdır.
Fiberglas Tekne Boyama Nasıl Gerçekleşir?
Fiberglas tekne boyama işlemi esasen ince birkaç husus dışında ahşap tekne boyama işleminden farklı değildir. Fiberglas tekne boyama işlemini ahşap tekne boyama işleminden farklı kılan o birkaç husus, kullanılan boya türü, hazırlık ve uygulama aşamasındaki bazı ayrıntılardır. Fiberglas teknelerin boyanma işleminden maksimum verim almak ve en iyi sonuca ulaşabilmek için boya fırça veya rulo ile uygulanmaktan ziyade püskürtme yöntemi ile uygulanmalıdır. Ayrıca bu işlemi yapanların profesyonel olmaları da gerekir. Doğru yöntem uygulansa dahi, profesyonel eller tarafından uygulanmadığı takdirde en iyi sonuca ulaşmak mümkün olmayabilir. Fakat yüzey uygun bir şekilde hazırlandığı ve uygulama sürecinde hassas ve özenli davranıldığı takdirde herkes bu boyama konusunda başarılı bir sonuç elde edebilir.
Fiberglas Tekneler İçin Kullanılan Boyalar
Fiberglas tekne boyama için kullanılan boyaları üç ayrı kategoride incelemek mümkündür:
- Tek Parçalı Emaye Boyaları: Bu boyalar diğerlerine kıyasla uygulaması en kolay olan boya türüdür. Ayrıca diğer seçeneklere göre de maliyet açısından daha uygun bir seçim olacaktır. Fakat zaman içerisinde UV ışınlarının yarattığı hasarlardan etkilenirler. Bunun yanında sürekli cilalanıp bakım yapılmadığı takdirde uzun zaman parlaklığını koruyamayabilirler.
- Tek Parçalı Poliüretan Boyalar: Üretan boyalar da uygulama açısından kolaylık sağlayan bir türdür. Uzun ömürlü bir parlaklık sunan bu boyalar iki parçalı üretanlara göre daha maliyetlidirler.
- İki Parçalı Poliüretan Boyalar: Diğer seçeneklere göre şüphesiz en iyi performansı iki parçalı poliüretan boyalar sunar. En iyi görünen boya türüdür ve uzun süre dayanıklılık sağlar. Hatta kimisine göre teknenin orijinal jelkotunu dahi gölgede bırakabilecek kadar iyi bir sonuç sunar. Fakat bunun yanında oldukça maliyetli bir seçenektir. Uygulama için karıştırma, epoksi astar ve belirli sıcaklık ve nem seviyelerine bağlı kalınması gerektiğinden, diğer seçeneklere kıyasla daha fazla emek gerektirir.
Bu seçeneklerden hangisi seçilirse seçilsin esas olan talimatları takip etmektir. Her boya kendine has gereksinimler sunar ve bu gereksinimlerin dikkatli bir biçimde takip etmek gerekir. Ayrıca boyama işlemlerinin hepsinde olduğu gibi tekne boyama işleminde de başarılı bir sonuç için iyi bir hazırlık yapılması önemlidir. Bu işlemde mumun arındırılmasına özen göstermek gerekir çünkü az bir miktardaki mum bile boyanın cam elyafa yapışmasını engeller. Boyama işleminde aseton veya özel bir sökücü kullanılabilir. Fakat iki durumda da kapsamlı ve titiz bir şekilde işlem yapılması gerekir.
Tekne Cilalama İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Cilalama işlemi, teknenin görünümde gözle görünür bir fark yaratır. Fakat bu işlem fazlaca zamana mal olur. Cilalama işlemi için yüzey hazırlığı, üst rafların veya güvertenin boyanmasından daha önemlidir. Bunun nedeni, yüzeydeki küçük bir kusurun dahi cilalama sonrası daha net bir şekilde ortaya çıkacak olmasıdır. Vernik boyamaya kıyasla don ve güneş ışığından daha fazla etkilenir. Dolayısıyla normal boya sistemlerine kıyasla daha fazla kat gerektirebilir.
Olabilecek en mükemmel görünümü elde etmek için verniğin üç aşamalı bir işlemle uygulanması gerekir. Öncelikle sıvı, ahşabın damarları boyunca uygulanır. Sonrasında bir fırça yardımıyla 90 derecelik açı ile dağıtılır. Sonunda da damar yönünde çok hafifi vuruşlarla fırça izleri silinir.
Tekne Boyama İşlemi İçin Gerekli Olan Malzemeler
Boyama işlemine başlamadan bazı malzemeleri temin etmek gerekir;
- Maske,
- Koruyucu gözlük,
- Kaset,
- Kumaşı/paçavrayı yapıştırmak,
- Macun bıçağı,
- Mum alma solventi,
- Astar,
- Epoksi dolgu,
- Rastgele yörüngeli zımpara veya bitirme zımparası,
- 80-120 kumlu zımpara kağıdı,
- Boya rulosu,
- Boya fırçası,
- Tekne üstü boyası,
- Tekne dip boyası.
Tekne Boyası mı Jelkot Mu Daha iyi?
Jelkot genel itibariyle daha dayanıklı, daha düşük maliyetli bir seçenek olsa da el işçiliğinde büyük bir dikkat ve hassasiyet gerektirir. Ayrıca kuruması da zaman alır. Fakat denizcilik genel anlamda sabır ve özen gerektirir. Bu sebeple nihai sonucun olabilecek en iyi versiyonu için sabırlı ve özenli bir çalışma gerekir. Jelkot mu boyama mı sorusuna genellikle farklı cevaplar almak mümkündür. Ama jelkotun dış etkenlere karşı daha dayanıklı bir malzeme olduğu aşikardır. Bu nedenle dayanıklılık ve uygun maliyet gibi özellikleri ile ön plana çıktığından jelkotun daha iyi bir seçim olacağını söylemek doğru olacaktır.