Epoksi Zemin Kaplamalarla Mekanlarınıza Yeni Bir Soluk Getirin
Kullanıldığı her yüzeyde ciddi dayanıklılık gösteren, dekoratif ve uzun ömürlü olmasından kaynaklı epoksi zemin kaplamalar sıkça tercih edilen bir seçenektir. Ayrıca kaplama türleri arasında da en sık tercih edilen seçeneklerden biridir. Sağladığı kullanım avantajlarının yanı sıra dekoratif görünüm sağlamaya ve kişiselleştirmeye olanak sağladığından farklı alanlar için de kullanılabilir. Gelin, bu kaplamalarla mekanlarınıza nasıl yeni bir soluk getirebileceğinizi yakından inceleyelim.
İçindekiler
ToggleEpoksi Zemin Kaplama Nedir?
Epoksi zemin kaplamalar, beton yüzeyler üzerine döşenir ve esasen bir çeşit sentetik reçine zemin sistemidir. Bu kaplama çeşidi koruma amaçlı veya dekorasyon için tercih edilebilir. Uygulanan alanın en az iki milimetre derinliğe sahip olması gerekir.
Bu uygulama çok sayıda epoksi katmanından oluşur. Bu katmanlar tamamen sertleşir ve böylece alttaki tabakayı korumak için bir bariyer oluşturduğu gibi dekoratif bir görünüm ortaya çıkarır. Buna ek olarak güçlü ve kalıcı bir zemin oluşmasını sağlar.
Mekanik ve kimyasal özellikleri açısından sağladığı avantajlar açısından en bilinen reçine zemin teknolojisi epoksi zemin kaplamadır. Ayrıca renk, stil, efekt ve dekoratif açıdan geniş bir yelpaze sunduğundan dolayı kişileştirilebilir bir seçenek olacaktır.
Farklı zeminler için farklı epoksi uygulamaları mevcuttur. Maksimum verim sağlayabilmek adına zemine uygun yapmayı uygulamak mühimdir. Ayrıca bu uygulamanın işinde uzman ekipler tarafından yapılması da ciddi fark yaratan bir etkendir.
Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Çok yönlü, renk, stil, dekoratif açıdan farklı seçenekler sunan ve bu özellikleri sayesinde endüstriyel kullanım, ticari tesis ve lokasyonlara uygun hale getirebilen epoksi zemin kaplamalar birden fazla genel türe sahiptir. Bu seçenekler arasında en çok tercih edilen türler şunlardır:
1. Kendiliğinden Yayılan Epoksi Zeminler
Kendiliğinden yayılan epoksi zeminler eski, yenilenmeye ihtiyaç duyan veya hasarlı beton zeminleri onarmak için kullanılır. Burada amaç zemin yüzeyinde pürüzsüz, dayanıklı ve düz bir doku oluşturmaktır. Kendiliğinden yayılan epoksi zeminler, parlak ve mükemmel bir yüzey oluşturmanın yanında ticari, endüstriyel ve konut alanlarına uygun tercihler sunan farklı renk seçeneklerine sahiptir. Genellikle imalat binaları, depolar, sergi salonları, ticari amaçla kullanılan garajlar, mutfaklar ve spor tesisleri gibi alanlar için tercih edilir.
2. Epoksi Harçlı Zeminler
Epoksi harçlı zeminler diğer seçeneklere kıyasla en katı epoksi zemin olarak bilinir. Bu epoksi zemin dereceli veya kuvars kumu ve %100 katı epoksi bileşenlerinden oluşur. Epoksi harçlı zeminler genellikle kimyasallara karşı ciddi düzeyde dayanıklılık göstermesi beklenen ve büyük darbelere dayanıklılık göstermesi gereken yüzeyler için doğru bir seçim olacaktır. Bunların yanı sıra farklı bir epoksi zemin türü uygulamadan önce yüzeyde olan çatlakları gidermek amacıyla da tercih edilir. Mekanik alanlar, üretim tesisleri, mutfaklar, restoranlar ve depolar gibi alanlar için genellikle epoksi harçlı zeminler tercih edilir.
3. Epoksi Pul Zeminler
Epoksi pul zeminler, kullanılan epoksinin içine yerleştirilmiş renkli pul malzemeleri içerir. Burada amaç, zemine canlı ve çok renkli bir görünüm oluşturmaktır. Bu pullar sayesinde zeminde pürüzsüz bir görüntü elde edilir ve oluşturduğu ince oluklar sayesinde yüzeydeki kaymayı ve düşmeyi azaltır. Dolayısıyla güvenli bir kullanım alanı sağlar. Her zemin için kullanıma uygunluk sağlayan özelleştirilebilir, çok geniş bir skalada renk, stil, boyut ve doku seçenekleri sunar. Genellikle soyunma odaları, spor salonları, showroomlar, klinikler ve ticari mutfaklar gibi alanlarda tercih edilir.
Epoksi Zemin Kaplamanın Faydaları ve Avantajları
Diğer zemin kaplamalarına kıyasla epoksi zemin kullanımı, birçok fayda ve avantaj sunar. Bu fayda ve avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
1. Estetik
Epoksi kaplama hem özelleştirilebilir birbirinden farklı renk seçenekleri hem de parlak, saten ve mat olmak üzere farklı parlaklık seviyeleri sunar. Uygulandığı alanı kesintisiz, kolay temizlenebilir hale getirir. Mikroçip ve mekanik pigment katkı maddeleri eklenmesine uygun farklı tasarım seçenekleri sunar.
2. Bakım
Epoksi kapma kesintisiz ve sağlam bir katman oluşturur. Dolayısıyla uygulanan yüzey kimyasallardan, kirden, kirletici maddelerden ve sıvılardan etkilenmez. Böylelikle zeminleri temizlemek çok daha kolay bir hale gelir. Bir fırça veya standart temizleyiciler kullanarak yüzeyi temizlemek mümkündür. Ekstra bir cilalama işlemi gerektirmez. Standart temizlik işlemi dışında ekstra bir bakım gerektirmediğinden uzun vadede kullanılmak için kusursuz bir seçim olacaktır.
3. Emniyet
Aslında üzerinde çok durulmasa da epoksi zeminlerin bir diğer avantajı kaymaz bir profil oluşturabilmesidir. Bu kaymaz zemin, uygulama esnasında ıslak zemin üzerine kum serpilerek elde edilir. Bu avantaj özellikle bina sakinlerinin güvenliğinin korunmasının önemli ve öncelikli olduğu ticari veya endüstriyel alanlar için önemli bir noktadır.
4. Dayanıklılık
Epoksi zeminler için yaya trafiği, kamyon, forklift trafiği gibi birbirinden çok farklı iş yüklerinden bahsetmek mümkündür. Endüstriyel zemin kaplamaları, birbirinden farklı ekipman kullanılması ve üretim süreçlerinden kaynaklı oluşabilecek kötüye kullanım için bir seçenek olabilir. Epoksi, kimyasallara ve aşınmaya dayanıklılık gösteren bir malzemedir. Dolayısıyla endüstriyel alanlarda var olan kötü kullanımı önleyebilmek adına dayanıklılık gösteren bir kaplama türüdür.
5. Çevreye Uygunluk
Epoksi kaplama, diğer kaplama türlerine kıyaslandığında oldukça çok yönlü bir kaplama türüdür. Dolayısıyla birbirinden çok farklı alanlar için tercih edilebilir. Endüstriyel alandan tutun ticari, tıbbi, yiyecek üretimi ve içecek üretimi yapan sektörlerden tutun havacılık, eğlence sektörü, sağlık, ulaşım, üretim, eğitim, market, perakende ve daha nice farklı alanlar için tercih edilebilir bir seçenektir.
Epoksi Zemin Kaplamanın Zorlukları
Epoksi kaplamalar, sağladığı fayda ve avantajların yanında doğal olarak bir takım zorluk ve dezavantajlara da sahiptir. Bu zorluk ve dezavantajların önüne geçmek ve fayda ve avantajları maksimize etmenin tek yolu, zemin sisteminin uygun şekilde kurulmasıdır.
Zemin kurulumunda başarılı olabilmek için atılması gereken ilk adım, kurulum işlemlerinin işinde uzman, profesyonel ekipler tarafından yürütülmesidir. Deneyimli uygulamacılarla çalışılması önemli bir etkendir. Çünkü kurulum sürecinin ana bileşenleri hassasiyet ve uzmanlıktır. Ayrıca kurulum süreci için göz önünde bulundurulması gereken bir diğer unsur, kurulum süresinin döşeme sisteminin kalınlık ve inceliğine, projenin büyüklüğüne göre değişebilecek olmasıdır.
Epoksi kaplama uygulaması yanlış yapıldığı takdirde katmaların ayrılması gibi sonuçlarla karşılaşmak mümkündür. Son zemin uygulamasından önce yüzey hazırlığının yetersiz düzeyde olması, bu istenmeyen sonuca sebep olabilir. Bu nedenle kaplama işleminden önce tabakanın işleme uygun bir şekilde hazırlanması gerekir.
Zeminde karşılaşılabilecek bir diğer istenmeyen sonuç kaplamada hava kabarcıklarının oluşmasıdır. Alt tabakadaki fazla nem, bu sonuca sebep olur. Dolayısıyla zemin kaplama aşamasında bu etken göz önünde bulundurulmalıdır.
Doğru zemin sistemi seçerek zemin arızasının alt tabakaya zarar verilmesinin önüne geçmek mümkündür. Epoksi kaplama ve ortam arasında bir uyumsuzluk olması veya doğru tercih yapılmadığı takdirde zemin bozulabilir ve dolayısıyla bu durum alt tabakanın zarar görmesiyle sonuçlanabilir.
Epoksi kaplamanın uzun ömürlü olmasını sağlamanın en temel yolu, bu süreci işinde uzman ekipler ile beraber yönetir. Birbirinden farklı ticari ve endüstriyel alanlar için epoksi zemin kaplamaları, uzun ömürlü kullanım sunmasından ve kolay temizlenebilir olmasından kaynaklı sıkça tercih edilebilen bir kaplama türüdür.